De verkoop van 34 woningen in fase 2a is gestart! Inschrijven kan tot maandag 6 mei a.s., 11 uur.

Willemskwartier

Sportief wonen in Willemskwartier

februari 8, 2024 | Nieuws | Willemskwartier

De omgeving van waar de nieuwe woningen en appartementen van Willemskwartier worden gebouwd, was van oorsprong een landelijk gebied met slechts beperkte bebouwing. Stappegoor, zoals het gebied nu heet, ligt ingeklemd tussen de Ringbaan-Zuid, de Tatraweg, de Stappegoorweg, de A58 en de Goirleseweg.

Langs de westgrens van Stappegoor werd in 1852 de Goirleseweg aangelegd, waarlangs in de loop van de twintigste eeuw steeds meer huizen van gegoede Tilburgers werden opgetrokken. In 1947 is langs de noordgrens van het gebied de Ringbaan-Zuid aangelegd als onderdeel van de Rijksweg 63 naar Breda. Direct ten zuiden hiervan is in 1939 de Koning Willem II-kazerne, de naamgever van Willemskwartier, gebouwd.

In het noordwestelijke deel van Stappegoor is in 1919 het Tilburgse Sportpark in gebruik genomen, waarna in 1957 op dit terrein het nieuwe voetbalstadion van Willem II is gebouwd. Dit stadion was toentertijd voorzien van een sintelbaan voor atletiek. In 1992 werd het stadion gesloopt en werd in mei 1995 een geheel vernieuwd voetbalpaleis dat plaats biedt aan 14.500 toeschouwers geopend.

Er werd meer gesport in het gebied. In 1966 is ten zuiden van het Willem-II stadion de Stadssporthal geopend en zijn verschillende sportvelden aangelegd. De Stadssporthal ging echter in 2014 in vlammen op nog voordat het herontwikkeld kon worden tot de nieuwbouwwijk Willemsbuiten. Ten oosten van de Koning Willem II-kazerne is aan de Stappegoorweg de overdekte IJssporthal, de Ireen Wüst ijsbaan, Sportcomplex T-Kwadraat en het recreatiebad Stappegoor gebouwd. Tenslotte is in de jaren tachtig van de twintigste eeuw het oostelijke deel van het plangebied een begin gemaakt met de Onderwijscampus. Direct ten westen van de campusgebouwen ligt het laatste stukje akkerland dat tot 2006 nog als zodanig in gebruik was. Inmiddels is daar de nieuwe woonwijk Zuiderpark gerealiseerd.

Het sportverleden van het gebied rondom Willemskwartier komt terug in de nieuwe straatnamen. De Jan van Roesselstraat refereert naar de bekende oud-voetballer van Willem II. Van Roessel stond destijds bekend als een van de beste voetballers van Nederland en speelde dan ook enkele malen in Oranje. Hij maakte 155 doelpunten voor Willem II en speelde 6 interlands met 5 doelpunten. Zijn standbeeld (op ware grootte) staat voor de hoofdingang van het Koning Willem-II stadion.

Het Anton Ebbenhof (de meest westelijke noord zuid-lopende straat) is vernoemd naar de in Tilburg geboren olympische springruiter Anton Ebben. Ebben genoot zijn hoogtijdagen eind jaren zeventig. De ruiter nam met zijn paard Jumbo Design in 1976 deel aan de Olympische Spelen in het Canadese Montreal. Na een imposante loopbaan van bijna dertig jaar – waarin hij behalve met zijn Jumbo Design ook veel successen boekte met paard Kairouan – stopte Ebben in 1986. Sinds 2008 reikt de organisatie van Jumping Amsterdam de Anton Ebben Award uit aan de best presterende deelnemer van het evenement.