Willemskwartier

In het Willemskwartier voelt iedereen zich thuis

Als je arriveert, zie je van een afstand al de statuur van het Willemskwartier. Krachtig en onverschrokken van buiten, warm en hartelijk van binnen. De wijk wordt volledig gebouwd volgens de nieuwe standaard in natuurlijke stedenbouw. Met niet enkel aandacht voor de menselijke bewoners, maar ook voor al die andere bewoners, groot en klein. Van vleermuis en zwaluw tot egel en vlinder. Zoveel soorten, zoveel maten, zoveel woonwensen. Stedelijk wonen met een groen hart.

Het gesloten, stenige complex van de voormalige Willem II kazerne verandert in een groene, inclusieve en gezonde stadswijk. Het karakteristieke hoofdgebouw van de kazerne aan de Ringbaan-Zuid en de achterliggende gebouwen uit de jaren ’30 blijven behouden. Op het vrijkomende terrein komt een nieuwe duurzame wijk.

Ik heb interesse

Willemskwartier - Groen - Koopwoningen Tilburg

Willemskwartier - Duurzame en inclusieve stadswijk - Koopwoningen Tilburg

Ambitieus plan voor slimme, duurzame en inclusieve stadswijk

Karres en Brands, DAT, Architectuur Maken en Tarra hebben een stedenbouwkundig plan en architectonische visie opgesteld. Dit ruimtelijke raamwerk gaat uit van het herstellen van het militaire ensemble, een nieuwe centrale as van groene ruimtes en een netwerk van autovrije woonstraten met daaraan nieuwbouwwoningen in diverse soorten en maten. In het bestaande hoofdgebouw komen woningen voor ouderen, in twee legeringsgebouwen waarschijnlijk sociale en middeldure huurappartementen. In het achterste legeringsgebouw en de voormalige keuken is het voornemen straks een basisschool met buitenschoolse opvang van Xpect Primair en Humankind te realiseren.

In totaal
Er komen ongeveer 250 woningen verdeeld over de monumentale gebouwen en de ruimte erom heen.

Groen en gezond

De ambities op het gebied van natuurinclusiviteit zijn groot. In zowel de openbare ruimte als in de architectuur wordt rekening gehouden met de woonwensen van mens en dier. Hierdoor ontstaat een groene en gezonde stadswijk. Alle nieuwe woningen voldoen uiteraard aan de laaste hoge energieprestatie-eisen.

Bestaande bomen vormen een nieuw buurtplein, wadi’s en groene daken zorgen voor het vasthouden van regenwater in de buurt, in diverse gevels komen geintegreerde vogelnestkasten en op verschillende locaties worden groene plekken voor voedsel en bestuiving gemaakt. Een verkeersluwe opzet maakt spelen op straat bovendien aantrekkelijk en veilig.

Kortom; er is veel aandacht voor:

  • Stadsnatuur: natuur en biodiversiteit
  • Klimaatadaptatie en water
  • Bouwen conform BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw)

Planning

De sloopwerkzaamheden van de oude gevangenis gebouwen zijn nu enige tijd afgerond. Er is een stedenbouwkundig plan en een beeldkwaliteitsplan gemaakt voor deze plek. Inmiddels is het ontwerp van de woningen steeds verder. Het streven is om de verkoop te starten eind 3e of 4e kwartaal 2022.

Interesse

Maak dan een persoonlijk account aan, vervolgens kun je jouw persoonlijke account bevestigen op het door jou ingevulde e-mailadres. Wij houden je met nieuwsbrieven op de hoogte. Ook kun je in je persoonlijke account alvast je woonwensen met ons delen.

Account aanmaken

Heb je al een account? Login

Zoekvenster sluiten