De verkoop van 34 woningen in fase 2a is gestart! Inschrijven kan tot maandag 6 mei a.s., 11 uur.

Willemskwartier

Transformatie van het historische kazernecomplex Willem II

juli 12, 2023 | Nieuws | Willemskwartier

Onderdeel van de nieuwe woonwijk Willemskwartier is de Koning Willem II kazerne. Het kazernecomplex, bestaande uit een statig hoofdgebouw aan de Ringbaan-zuid, diverse legeringsgebouwen, appèlplaats en een keukengebouw heeft in de loop van de jaren verschillende functies gehad. Ontworpen en gebouwd als kazerne werd het in 1993 gevangenis (PI Tilburg) en was de kazerne in coronatijd een tijdelijk thuis voor zieke dak- en thuisloze mensen.

Nieuwe levensfase

De Willem II kazerne met z’n rijke geschiedenis krijgt binnen Willemskwartier een nieuwe multifunctionele invulling. In het hoofdgebouw komen zorgwoningen voor mensen met een geheugenproblematiek. De gebouwen D, E, F en G zijn bestemd voor Kindcentrum WillemsPoort (school en opvang in één). En in gebouw W ontmoet je elkaar; de precieze invulling wordt later bekend. De gebouwen B en C worden in ieder geval zeker getransformeerd tot huurappartementen.

Lisanne Snoeijen, ontwikkelaar bij BPD, licht de transformatie toe. ‘De kazernegebouwen dateren uit 1939 en de fantastische architectuur en bouwkundige structuur van deze gebouwen, ontworpen door kaptein der genie Boost, bieden goede mogelijkheden om in de gebouwen B en C appartementen te maken.’

Uitdagingen

Lisanne: ‘Tegelijkertijd zijn er ook fikse uitdagingen. De ambitie is altijd geweest om de historische kenmerken en eigenheid van de gebouwen in ere te herstellen en zoveel mogelijk te behouden. Tegelijkertijd willen we in de gebouwen toekomstbestendige woningen met de kwaliteit van nu maken. Dat betekent keuzes maken, zoals de kenmerkende stalen raamkozijnen met enkel glas vervangen door nieuwe aluminium profielen met isolerende beglazing met een vergelijkbare oorspronkelijke uitstraling. En het behouden van de hoge plafonds bij relatief kleine woningen geeft een enorm gevoel van ruimtelijkheid. Bij de woningen onder de kap willen we de oorspronkelijke houten constructie in het zicht houden. Ook duurzaamheid en circulariteit behoren tot de ambitie. In het dak waar zonnepanelen komen, halen we de historische dakpannen weg die elders kapotte dakpannen kunnen vervangen. Dat was al met al best een intensief traject maar naar mijn idee is Tarra Architectuur & Stedenbouw daar absoluut in geslaagd.’

Transformatie en renovatie

Nico de Bont, specialist op het gebied van moderne transformaties, is de aannemer voor de transformatie van de legeringsgebouwen B en C. In deze panden komen sociale en middenhuur appartementen.

De transformatie is inmiddels begonnen. Met projectleider Rob van Pelt en uitvoerder Nout van Kasteren liepen we een rondje over het terrein. We spraken hen over de restauratie en wat zij in de praktijk tegenkomen. Dat verhaal verschijnt volgende maand in een nieuw blogbericht.