In verkoop 34 woningen (fase 2a)! Plus laatste woningen en appartementen in fase 1! Interesse? Meld je aan als reserve kandidaat.

Willemskwartier

Delen van voormalige Willem II Kazerne maken plaats voor nieuwe woonwijk

maart 9, 2021 | Nieuws | Willemskwartier

Bron: Brabants Dagblad

Het belooft een bijzonder bouwproject te worden, de nieuwe woonwijk rondom de voormalige Willem II Kazerne aan de Ringbaan-Zuid. Maar voordat de herontwikkeling van start kan, moet er eerst een hele hoop gesloopt worden. Een kijkje tussen de puinhopen op het oude kazerneterrein.

Trekken, duwen, stoten. Wat de bestuurder van de graafmachine ook probeert, een klein entreegebouw aan de achterzijde van het kazerneterrein blijft stug overeind staan. Daar moet de sloopkogel aan te pas komen. Want uiteindelijk zal ook dit pandje sneuvelen, zoals er sinds november al een heel stel bouwwerken zijn omgegooid. Alleen de oorspronkelijke kazernegebouwen uit 1939, ontworpen door August Boost, mogen blijven staan.

De acht kazernegebouwen krijgen een nieuwe bestemming als appartementen, basisschool en kinderopvang. In totaal komen er in en rondom de voormalige kazerne straks zo’n 275 woningen. In april krijgen de gemeente Tilburg en bouwconsortium Stappegoor de sleutel van het terrein. Tot die tijd is de Rijksvastgoeddienst als huidige eigenaar nog druk bezig met de sloopwerkzaamheden. 

Op het terrein van 7,5 hectare is door de jaren heen namelijk een ratjetoe aan bijgebouwen en opstallen ontstaan. Zo werd aan de binnenkant van het U-vormige hoofdgebouw een grote aanbouw neergezet. Deze is weggehaald zodat straks de oorspronkelijke poort weer opengesteld kan worden als toegang tot de nieuwe wijk. 

Ook andere clusters van bijgebouwtjes zijn inmiddels opgeruimd. De later gebouwde gevangenis naast de trainingsvelden van Willem II is nog niet volledig gesloopt. Twee vleugels blijven nog tot de zomer staan omdat hier vanwege de coronacrisis momenteel daklozen worden opgevangen. Ook een kleine sporthal met sportveld aan de noordkant van de kazerne, die gebruikt wordt door studenten van Onderwijsgroep Tilburg, mag nog even blijven staan totdat de nieuwbouw écht begint.

Door alle ruimte die na de sloopwerkzaamheden op het terrein is ontstaan, is duidelijk te zien hoe karakteristiek de oorspronkelijke kazernegebouwen werkelijk zijn. Binnen zijn nog de laatste herinneringen te zien aan het rijke verleden van het terrein. Zo staan er nog stapelbedden in wat vroeger een cel van de Penitentiaire Inrichting was. 

In de loop van dit jaar wordt gestart met de bestemmingsplanprocedure voor de nieuwe woonwijk. De verkoop van de eerste nieuwe woningen gaat naar verwachting begin 2022 van start.